Foto gallery

Activiteiten in november

Nieuwsbrief November 2014

Lieve mensen,

Wat is er veel gebeurd in deze laatste maanden. Ik wou dat we het jullie allemaal persoonlijk konden laten ervaren. Daarom eerst een paar foto’s vanuit de omgeving waar we werken, zodat jullie een beetje idee krijgen van het leven hier, doe daarna je ogen dicht en ruik de houtvuurtjes en hoor de snelle en harde Zulu gesprekken met vooral veel gelach tussendoor en zie daar: Je bent er!! ;-)  

Ondanks dat de huisjes schamel en donker zijn, zijn ze meestal gebouwd uit baksteen, en dat is een enorm verschil met de krottenwijken rondom Johannesburg. Een keuken zit er niet in, ze koken hun mieliepap op een houtvuurtje buiten. Een wc is meestal een longdrop, zelfs al zet je er een toiletpot bovenop, zoals de derde foto. Dit is de wc bij de kerk waar ik (Tineke) de vrouwenbijbelstudies geef… mmmm meestal kan ik het net ophouden tot ik weer ‘thuis’ ben…

In de communities is geen stromend water. Daarom rijdt er 1 à 2 keer per week een grote water tank rond en vult dan alle vaten die mensen buiten hebben gezet. (foto 5) Laatst was er geen truc langs geweest voor een week (autopech?) en braken er gevechten uit over het beetje water dat er nog wel was. Heel triest.

De wegen in deze gemeenschappen zijn heel slecht. Het kwam regelmatig voor dat we niet verder konden met onze geleende (luxe) auto, en lopend verder is geen optie, je kunt een auto niet zomaar laten staan. We hopen in de toekomst een betrouwbare, tweedehands 4x4 te kunnen kopen.

Laten we u onze nieuwe medewerker van Recruiting 4 Missions voorstellen: Zijn naam is Ice (van de Engelse naam Isaiah). En hij doet heel goed werk! Hij introduceert de Bijbelverhalen, vertelt de kinderen van zijn eigen angsten en zijn hoop, hij lacht veel en spreekt al een beetje SeSwati! De kinderen kunnen zich heel goed met hem identificeren. Kortom hij is een geweldige aanwinst voor ons werk met de kinderen hier!

Niet alleen konden we Ice aanschaffen van uw sponsorgeld, maar er was ook geld om schoolmaterialen te kopen voor een preschool (foto 1), en zo kregen ze ook hun eerste buiten speelgoed (foto 2). Een plaatselijke jonge pastor die een kinderclub runt zonder enige materialen konden we helpen met een voetbal en tekenspullen (foto 3). Volgende keer nemen we ook zeker een aantal SeSwati kinderbijbels mee voor deze kinderwerkers! Dankuwel voor al uw bijdragen aan Recruiting 4 Missions en aan ons werk in Afrika!!

Een plaatselijke preschool zat een poosje met te weinig eten en dit werd gesponsord door onze eigen kinderen. So proud of you all!! Zie die geconcentreerde koppies eten! Brood met jam is een geweldige tractatie! Ook kreeg een vrouw die 8 maanden zwanger was een baby-uitzet. Veel hebben ze hier niet nodig: gebruikte kleertjes konden we regelelen via een kindertehuis, maar een handdoek en deken om het kindje te dragen en een badje waren zo’n groot cadeau!

Tot slot hebben we veel mogelijkheden gehad om les te geven. Steef heeft bijbels onderwijs gegeven aan pastors en zendelingen in opleiding. Ik was zelf heel blij met de contacten met plaatselijke vrouwengroepen die wilden dat ik bijbelstudies kwam geven. Daarnaast heb ik les mogen geven over kinderwerk aan een groep van 36 pastors in opleiding (foto 3). Een geweldige kans! Vragen als: hoe zet je kinderwerk op in je kerk, hoe selecteer je goede kinderwerkers, hoe vertel je de Bijbelverhalen en hoe ga je om met de emoties van kinderen, kwamen allemaal aan de orde.

Onze reis heeft 3 maanden geduurd, maar zit er bijna op. De komende 8 weken gaan we weer werken als juf en taxi chauffeur in NL, maar gaan we ook zeker genieten van onze kinderen en kleinkinderen! Half januari zijn we terug in Afrika en houden u dan opnieuw op de hoogte via onze weblog!

Een hartelijke groet,

Steef en Tineke