Foto gallery

Over de rivier, 3e boom rechts

Werken in de communities in het oosten van Zuid Afrika is een wereld van verschil met het werken in en rondom Johannesburg… daar komen we dagelijks achter. Zo hebben de meeste straten hier geen naam en vele van deze straten staan niet op enige kaart, noch in de TomTom. Dus hoe kom je er dan? De titel zegt het al: je krijgt allerlei instructie en volg je die niet precies, of heb je een kleinigheid over het hoofd gezien…. tja, dan kom je er gewoon niet.

Vorige week moest ik (Tineke) spreken op een vrouwenconferentie in een van de communities dichtbij Elandshoek. We hadden een vrij simpele instructie: volg de N4, dan moet je twee keer de rivier oversteken, daarna komt er een oude spoorrails, daar moet je links, dan vóór het smalle zandpad naar rechts, daarna zie je een wit huisje en daar ga je rechts naar boven, dan zie je een grijs gebouw aan je rechterhand. Daar is het…

OK, makkie toch?! Dus wij met volle moed op pad. De N4 was gemakkelijk te vinden maar toen we twee keer de rivier waren over gestoken was er nergens een spoor te vinden. We bleken niet de juiste rivier te zijn overgestoken. Toen we inmiddels de Elands rivier gevonden hadden gingen we op zoek naar een spoorrails en zowaar, gevonden! Het smalle zandpad bleek voor meedere uitleggingen vatbaar, en het witte gebouw? dat was ooit wit geweest… als je echt goed keek zag je dat er ooit witte verf op had gezeten.

Uiteindelijk kwamen we nog op een redelijke tijd aan. Het zou om 9 uur beginnen zo was ons verteld. Ik zou rond 10 uur mogen spreken. Prima, klinkt goed… Om 9 uur waren er 5 vrouwen en de ‘pap en saus’ stond te pruttelen voor de lunch ;-) Maar niemand die aanstalte maakte om het gebouw binnen te gaan. Vanaf die tijd kwamen de vrouwen op hun gemak aangelopen. Rond 10 uur begon de muziek, een oorverdovend lawaai van een keyboard en wat drums. De aangehangen video geeft een goed idee van hoe het ging ;-)Rond kwart over 11 begon de introductie en moest er nog iemand het woord voeren, om kwart over twaalf was het mijn beurt. Tja, tijd die hebben ze hier, wij hebben de klok… volgende keer mijn horloge gewoon thuis laten.