Foto gallery

Burundi & Rwanda (02-2008)

In februari 2008 bezocht ik Burundi en Rwanda, op uitnodiging van Paul Strand, van Bethany Fellowship in de VS, samen met hun zendeling in Tanzania, Nathan Rasmussen, en diens Congolese collega Luke Walumona.

In Burundi was al eerder een zendingscursus gehouden, en het doel van deze bijeenkomsten was een consultatie over de eigenlijke oprichting van een trainingsschool voor zendelingen. Ook gaven we alle vier nog wat onderwijs. Aan het eind van de week concludeerden we dat nog meer persoonlijke contacten zullen moeten ontwikkeld met het top leiderschap van diverse denominaties, aangezien deze onvoldoende vertegenwoordigd waren.

De tweede week van de reis brachten we door in Rwanda, waar we met de auto naar toe reisden. Hier gaven we een (eerste) zendingscursus van 4 dagen, waarin de volgende onderwerpen behandeld werden: de Bijbels basis voor wereldzending, zendingsgeschiedenis, de culturele aspecten van zending en de strategische elementen van zending. Ik deed het eerste, Nathan het tweede, Paul het derde en Luke het vierde onderwerp, hoewel we van tijd tot tijd elkaars ondewijs aanvulden. Dat werkte heerlijk, en bevorderde ons besef van teamwork enorm.

We concludeerden dat er nog veel meer aan de fundamenten moet worden gewerkt (hoewel Nathan daar al hard aan gewerkt had) en dat de tijd nog niet rijp is voor een consultatie. De voornaamste hindernis lijkt te zijn dat de een groot deel van de deelnemers meer de nadruk legt op wat ze kunnen ontvangen dan wat ze kunnen geven.

Aan het eind van deze week bezochten we het Genocide Gedenkteken in Kigali, waar we alle vier enorm van onder de indruk waren. Tijdens 10 verschrikkelijke maanden in 1994 kwamen daar ongeveer een miljoen mensen om door ethnische 'zuiveringen' tussen twee stammen.